Madeira

Madeira Vakantie » Veelgestelde vragen over Madeira en deze website

vraagtekenWat is het beste seizoen om naar Madeira te reizen?

Het hoogseizoen loopt in Madeira van november tot juni.
Dit komt vooral door het milde klimaat, waarbij velen zogezegd komen overwinteren op het eiland.
Komt daarbij dat vanaf maart tot juni de natuur op zijn mooist is omwille van de weelderige plantengroei. Pas dan zal je merken dat Madeira terecht het "Bloemeneiland" wordt genoemd.

Ga je voor de bloemen? Kies dan voor april, mei en het begin van juni.
Ga je om te wandelen? Kies dan voor juli, augustus of september. In andere seizoenen kan regen en mist de wandelpaden in de bergen glibberig en ontoegankelijk maken.

Het laagseizoen loopt van juli tot oktober. Ook dan is er uiteraard nog veel groen, want de bomen zijn bladhoudend, maar vele bloemen geraken dan wel uitgebloeid. Wie op dat moment de botanische tuinen bezoekt zal er zeker geen orchideeën meer zien.

Zij die in de zomervakanties (juli tot september) graag reizen naar zon, zee en strand, kunnen omwille van het beperkt aantal zandstranden op Madeira een combi-reis met het nabije Porto Santo overwegen, of denken aan een trip naar de Canarische eilanden of de landen rond Middellandse Zee.

De zon is uiteraard voldoende aanwezig. Madeira is niet voor niets subtropisch.
Echter, in het voorjaar valt meer regen dan in juli tem. september, en de temperatuur van het zeewater is ook niet meteen van dien aard om eindeloos te zwemmen.
Wil je met een grote zekerheid mooi weer, reis dan in juni, juli of augustus en in iets mindere mate september.

Zelf hou ik er in elk seizoen van om naar Madeira te reizen.
Nieuwjaar is prachtig en het vuurwerk heeft zelfs het Guiness Book of Records gehaald.
Het voorjaar is er bloemenpracht, maar iets mindere temperaturen zijn normaal.
In de zomer (Juli-september) is er altijd wel mooi weer, en dan hou ik van de avonden op een balkon met zeezicht.
Let wel, ook in juli hebben we slechts 5 graden gehad op de Pico Ruivo (hoogste berg) maar in het dal was het wel 28 graden.
Een schipper die ons meenam op een boottocht vertelde dat Madeira uitzonderlijk is omdat 4 seizoenen op een dag kunnen voorkomen. En eigenlijk klopt dat wel.
Op al mijn reizen heb ik nooit een week gehad zonder een regenavond of een dagtocht waarbij het plots heel fris wordt. Maar dat komt allicht omdat ik ook graag in het Noorden vertoef (omwille van het laurierwoud dat zich vooral hier bevindt).

Kortom, elk seizoen heeft op Madeira zijn charme.
Het is een eiland voor wie houdt van natuur en unieke zichten op steile kusten.

Je merkt het allicht. Zelf kan ik niet kiezen.
Ik zou zeggen: Heb je vrij, reis naar Madeira! Maakt heus niet uit wanneer. Na één keer, wil je vast nog meer (tenzij u enkel strand, zee en zwembad wil, en houdt van nachtelijke uitstappen in dancings, want dan zal Madeira u niet kunnen bekoren).

Zelf heb ik Madeira leren kennen in juli (dus wanneer niet alle bloemen volop bloeiden) en toch ben ik verliefd geworden op het eiland en van zodra ik thuiskom heb ik maar één wens... zo snel mogelijk teruggaan en dan maakt het me heus niet uit of dit in mei kan of in de zomer of winter.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende vragen :

top

 

 

©2015 Danny Rotsaert