Madeira

De tuinen van Madeira

Heel terecht wordt Madeira vaak bedacht met de meest idyllische termen zoals "Het Bloemeneiland" of "De drijvende tuin van Europa".
Overal tref je prachtige flora in de vrije natuur, langs wegen en wandelpaden, en uiteraard ook in het unieke laurierwoud.

Veel van de inheemse maar ook exotische planten en bomen werden verzameld in de vele tuinen die vaak gratis toegankelijk zijn voor het publiek.
Een bezoeker aan deze website, Paul Binon, merkte na een vakantie op dit schitterende eiland terecht op dat de "Tuinen van Madeira" eigenlijk niet mogen mankeren in de rubriek met hoogtepunten, en zorgde prompt voor een bijdrage in de vorm van tekst en foto's.

Omdat madeira-vakantie.com het eiland Madeira zo eerlijk mogelijk wil voorstellen, zoals gezien door een toerist en vooral voor de toerist, heb ik besloten om Paul gewoon het aan het woord te laten.

Met bijzondere dank aan de auteur :

De Tuinen van Madeira door Paul Binon


Jardim Botanico
Jardim Botanico, Botanische Tuin van Madeira - Foto door Paul Binon

Tuinen die aan bod komen in het verslag zijn :

  • Quinta Magnolia;
  • Jardim Botanico (Botanische Tuin) : De bekendste tuin van Madeira, gelegen in Funchal;
  • Jardim Orquidea (OrchideeŽntuin);
  • Jardins da Quinta do Palheiro Ferreiro, ook wel Palheiro Gardens of -naar de eigenaar- Blandy's Gardens genoemd;
Andere aan te bevelen tuinen en parken :
  • Monte Palace Tropical Garden. Deze tuin is geleven in Monte, hoog boven Funchal, en tracht de invloed van de vroegere Portugese aanwezigheid in China en Japan in beeld te bregen. Boedhisme, pagodes, Japanse Koi vissen en een mix van Oosterse en typische planten op Madeira zijn kenmerkend voor deze tuin.
  • Jardim Municipal ofte de stedelijke tuin/park. Deze is te vinden in Funchal en is vrij toegankelijk.
Kenmerkend aan Madeira zijn de vele Quinta's. Dit zijn voornamelijk herenhuizen uit de 19de eeuw die te vinden zijn op een landgoed met een weelderige plantengroei. De meeste Quinta's zijn tegenwoordig omgevormd tot chique hotels en de tuinen zijn doorgaans gratis toegankelijk.
De meest noemenswaardige is de tuin van Quinta das Cruzes, gelegen in het oude stadsdeel van Funchal. De Quinta zelf is geen hotel maar herbergt tegenwoordig een museum.
Anderen interessante tuinen zijn deze van Quinta da Boa Vista, Quinta do Furao (in Santana) en de rozentuin van Quinta do Arco. Quinta do Arco is gelegen in Arco do Sao Jorge en is anders dan de naam laat vermoeden geen herenhuis maar een vakantiedomein met huisjes die je ook per dag kunt huren. (Opm: Ooit heb ik bij wijze van experiment in Quinta do Arco verbleven, maar ik vind het niet meteen een aanrader)

 

©2011 Danny Rotsaert