Madeira

Rijden op Madeira

Geniet van je autochten op Madeira.

Zolang je de tijd neemt om te genieten van al het mooie rondom je heen, kan rijden op madeira een mooie ervaring zijn.
Eens buiten de stad wachten er autotochten met een nieuw panorama na elke bocht. Kronkelende wegen, tunnels en steile hellingen maken deel uit van het wegennet.

De belangrijkste wegen op Madeira zijn :

  • de kustweg die het ganse eiland omsluit.
  • De Noord-Zuid verbinding tussen Ribeira Brava en Sao Vicente.
  • De centrale as tussen Achada da Cruz in het Westen die via het hoogplateau van Paul da Serra naar Encuama leidt.
  • De Via Rapida, een heuse snelweg die reikt van Santana, via de luchthaven in Santa Cruz, langsheen Funchal tot Ribeira Brava.
Al bij al kunnen we stellen dat rijden op Madeira vrij veilig is.
Laat dit een geruststelling zijn voor diegenen die enigszins bevreesd zijn om te rijden op plaatsen die ze minder goed kennen.

De kustweg van Madeira, een toeristische route.

De kustweg van Madeira (ER101) is een weg waarvan de route -zoals de naam het laat vermoeden- rond het ganse eiland gaat.
Door de grillige kustlijn wordt de weg gekenmerkt door vele bochten, steile hellingen en afdalingen.
De laatste jaren zijn vele delen van de weg heraangelegd met vooral nieuwe, brede tunnels. Deze worden vooral gebruikt door diegenen voor wie het allemaal iets sneller mag vooruitgaan, maar toeristen die gekomen zijn voor fantastische zichten op kleine dorpen, bergen en groene valleien kunnen nog steeds gebruik maken van de oude kustweg die op vele plaatsen intact is gebleven.
In het Noorden van Madeira geldt deze route bovendien als toeristische attractie.
De kustweg is zeker de moeite waard, in die mate dat we er een aparte pagina aan besteden.
Meer info : zie de kustweg van Madeira.

De 'Via Rapida' of snelweg.

De snelweg, aangeduid met ‘Via Rapida’ rijkt ondertussen vanaf Santana, via de luchthaven in Santa Cruz, verder naar Funchal tot Ribeira Brava.
Wie bij de luchthaven een huurauto in ontvangst neemt komt onvermijdelijk op de Via Rapida terecht. Eenvoudiger kan niet : Je rijdt in de richting van Funchal of in de richting van Machico en Santana. Andere opties zijn er niet.
De weg bestaat uit 2 rijvakken in elke richting en loopt vooral lang vele bruggen en tunnels.
Uitritten staan er ruim op voorhand aangegeven. De opritten zijn evenwel niet altijd even lang. Voorzichtigheid blijft er geboden !

Rijden door dorpen en kleinere plaatsjes.

Kleinere wegen zijn doorgaans voldoende breed, steeds geasfalteerd en in goeie staat.
Enkel in de oudere tunnels, die je gemakkelijk herkent aangezien het wel lijkt alsof ze met de hand uitgekapt zijn en op weg naar de Pico Ruivo dien je uit te kijken voor vaak diepe putten in het wegdek.
Wie op zoek is naar verborgen plaatsjes en kleine dorpjes dient dan weer uit te kijken voor de vaak veel te nauwe straatjes.
De stijgingspercentages zijn er vaak uitzonderlijk groot. Het verkeer is er weliswaar heel rustig doch een tegenligger komt des te meer onverwacht wat voor hachelijke situaties kan zorgen als je achteruit moet rijden.
Zo was ik ooit in Paul do Mar op zoek naar een picknick plaatsje. Het leverde meteen een dolle rit op die iets weg had van een jeep safari. Rechtsomkeer maken bleek er nauwelijks mogelijk. Avontuurlijk was het wel.

Bewegwijzering.

De hoofdwegen zijn doorgaans heel goed aangeduid.
Wel jammer is dat de wegwijzers tegenwoordig heel vaak wijzen in de richting van de Via Rapida of langsheen de recent aangelegde tunnels, waardoor je af en toe ongewild afwijkt van je voornemen om te rijden langs de authentieke wegen tussen 2 dorpen in.
Van zodra je de hoofdwegen verlaat, durft het op Madeira nogal eens te ontbreken aan wegwijzers. Een goeie gok is dan je enige mogelijkheid.

Fietsen op Madeira.

Bromfietsers en fietsers kom je op Madeira maar heel zelden tegen. Fietspaden zijn er niet, maar het zijn ongetwijfeld de steile hellingen van niet zelden 15% en meer die het fietsen nagenoeg onmogelijk maken.

Rijden in Funchal.

Enkel in Funchal en nabije omgeving is er enigszins sprake van druk verkeer, zonder hierin te willen overdrijven.
De lokale bevolking maakt gretig gebruik van het openbaar vervoer dat uitsluitend uit bussen bestaat.
Ronde punten en verkeerslichten kleuren de belangrijkste verkeersader in Funchal, nl. de ER101 (de kustweg) die hier overgaat in een brede weg met 2 rijvakken in elke richting. In de Estrada Monumental en de Estrada do Infante is het vooral uitkijken voor de talrijke oversteekplaatsen voor voetgangers.

Verkeersregels op Madeira.

Madeira maakt deel uit van Portugal, lid van de Europese Unie. Hierdoor zijn de verkeersborden identiek aan deze elders in Europa.

Belangrijk om weten is het volgende :

  • Rijrichting : Op Madeira rijden we rechts.
  • Alcohol : Het is verboden te rijden onder invloed, wat het geval is vanaf 0,5 promille.
  • De veiligheidsriem is zowel voor als achteraan verplicht.
  • Kinderen onder de 12 jaar dienen steeds achteraan plaats te nemen.
  • Behoudens anders aangegeven, is de maximum snelheid op secundaire wegen 80km/uur, op de snelweg 120km/uur.

 

©2011 Danny Rotsaert