Madeira

De kustweg van Madeira

Via de ER101 kan je gans Madeira rondrijden.
De weg geldt als één van de oudste routes op het eiland en voert langs vele bochten en vaak smalle wegen langs de stijle hellingen die als het ware soms recht uit zee oprijzen.
Nieuwe wegen worden aangelegd met vaak lange tunnels (waar uiteraard niks te zien is) en bruggen maar de oude ER101 is op vele plaatsen intact gebleven en blijft bewaard naast de nieuwe weg.
De mooie rit met vele uitkijkpunten en talrijke plaatsen voor picknick in de natuur, is een topper !

In het Zuiden van Madeira is de kustweg breed en eerder romantisch. Hoe verder van Funchal, hoe meer bloemen aan de kant van de weg. Vooral agapanthus, montbresia en hortensia staan er in kilometers lange rijen.

in het Noorden van Madeira is de kustweg eerder spectaculair te noemen. Je waant je midden in de bergen en toch is de zee heel nabij.
Vooral tussen boaventura en Ponta Delgada is de weg zo smal dat je hoopt om geen tegenliggers tegen te komen.
Tussen Sao Vicente en Porto Moniz is een nieuwe, brede weg aangelegd met behulp van lange tunnels. Wie hier evenwel op de authentieke weg rond de rotsen heen wil rijden, kan dit nog steeds doen. Vooral dit deel van de kustweg is een toeristische attractie ! Je wordt er steevast getracteerd op een stevige douche van watervallen die langs de stijle rotsen naar beneden komen en je kan steeds genieten van wondermooie zichten op de kust van Madeira.

Update 2009: Steeds meer gedeelten van de kustweg zijn helaas afgesloten door vallende stenen en wegverzakkingen.
Volg op uw tocht zeker eens de afslag naar Ribeira Funda. De weg loopt weliswaar dood maar je proeft er nog steeds de authentieke kustweg met zicht op watervallen.
Ook het centrum van het dorpje Seixal is een aanrader voor een goed uitkijkpunt langs de kust.


De kustweg van Madeira

Nuttige wenken :

voor de veiligheid is op de oude deel van de ER101 tussen Sao Vicente en Porto Moniz op vele plaatsen éénrichtingsverkeer ingevoerd. Je rijdt er dus best in de richting van Porto Moniz.
Wees voorzichtig langs de stijle hellingen. Vallende stenen zijn er niet uitgesloten.
Voor uw huurauto is een omnium verzekering zonder eigen risico in Madeira geen overbodige luxe.

Klik voor foto's van de kustweg

 

©2011 Danny Rotsaert