Madeira

Porto Santo, Portugal's gouden eiland

Porto Santo, eiland van de Madeira Archipel.

Tesamen met Madeira en de onbewoonde eilanden Salvagens en Desertas, maakt Porto Santo deel uit van de Madeira Archipel.
Met een grootte van 42 km2 en nauwelijks 5000 inwoners ligt dit kleine eiland 950 km ten Zuidwesten van Lissabon, Portugal, en 50 km ten Noorden van Madeira.

Zijn 9 km lang zandstrand en het subtropische klimaat maken van Porto Santo een paradijs voor liefhebbers van zon, zee en strand.
Men noemt Porto Santo het Gouden Eiland omwille van de lichtbruine kleur van het het golvende landschap. Het hoogste punt, de Pico de Facho is 507 meter.

80% van de inwoners wonen in de hoofstad (gemeente), Vila Baleira.
Andere plaatsjes met namen zoals Portela, Calheta en Camacha zullen zeker voor diegenen die eerder een reis naar Madeira ondernomen hebben, vertrouwd in de oren klinken.
Hoewel Porto Santo niet ver ligt van Madeira en eveneens van vulkanische oorsprong is, zijn beide eiland enorm verchillend.
Klik hier voor een vergelijking tussen Porto Santo en Madeira.


Zicht op Porto Santo

Weerbericht voor Porto Santo

Click for Porto Santo, Madeira Islands Forecast


Het best bewaarde geheim van Portugal

Men zegt wel eens dat Portugal dit eiland zo lang mogelijk geheim wilde houden.
De ongeschonden natuur, de kleine omvang van het eiland, de ellenlange zandstranden, het heerlijke klimaat en de aanwezigheid van exotische vogels de indruk wekken van een verborgen paradijs.

Toerisme op Porto Santo, een nieuwe vakantiebestemming

Desondanks dat Porto Santo eerder dan Madeira een internationale luchthaven kende, kwam toerisme slechts traag op gang.
Het is pas sedert 2003, met de inzet van de nieuwe ferry tussen Funchal, Madeira en Porto Santo dat dit vakantieoord bekendheid verwierf.
Velen wagen de oversteek vanuit Madeira voor een bezoek van 1 of meerdere dagen.
Ondertussen is Porto Santo vooral geliefd door gezinnen met kinderen, koppels op zoek naar een romantische bestemming en liefhebbers van watersport en golf.

Dat Porto Santo zijn opmars kent als nieuwe vakantiebestemming, wordt geïllustreerd door volgende voorbeelden:

 • de touroperator Thomas Cook heeft sedert de zomer van 2008 Porto Santo opgenomen in het vakantie aanbod, met een strandvakantie in Hotel Pestana Porto Santo en Hotel Torre Praia.
 • Easyjet, de goedkope Britse luchtvaartmaatschappij heeft nu ook rechtstreekse vluchten vanuit Londen Gatwick.
 • De bekende voetballer Cristiano Ronaldo, zelf afkomstig uit Madeira, heeft recent grond gekocht op Porto Santo met als doel hier binnenkort een nieuw hotel te bouwen.
Op de pagina met Porto Santo hotels heb ik voor een beschrijving gezorgd van Luamar Aparthotel en van Hotel Torre Praia. Ik vertel u daar eveneens hoe u deze hotels kunt reserveren, hetzij via een online boeking site, hetzij via Porto Santo Line die de ferry verzorgt tussen Madeira en Porto Santo.

Hoe Porto Santo bereiken?
 • Per vliegtuig vanuit Funchal airport (15 minuten vliegen)
 • Met de ferry van Porto Santo Line, vertrek haven Funchal (2 uur varen)
Tips
 • Wie een vakantie op Madeira doorbrengt, kan bij wijze van afwisseling met de ferry een (aanbevolen) daguitstap maken naar Porto Santo of een eventuele rondreis verlengen met een korte strandvakantie.
  De overtocht gaat langs de prachtige kust van Madeira. Tijdens de oversteek kan je met wat geluk ook dolfijnen en walvissen waarnemen.
 • Hoogseizoen van Februari tot Oktober met mooi zonnig weer en temperaturen tussen 18 en 30 graden.
 • Met de bus kun je vanuit de haven naar Vila Baleira. (kostprijs 1 Euro).
 • De fiets is een handig middel om het ganse eiland te verkennen.

Meer info over Porto Santo

Vergelijking Porto Santo Madeira
De Porto Santo Line Ferry tussen Funchal, Madeira en Porto Santo
Porto Santo hotels
Activiteiten op Porto Santo

Hierbij graag een woordje van dank aan Alexandra Pontes van Porto Santo Line, voor het ter beschikking stellen van foto's en informatie over het eiland, de ferry en hotels.

 

 

©2015 Danny Rotsaert