Madeira

Funchal Madeira , Monte en bezienswaardigheden

Funchal, hoofdstad van Madeira.

Funchal is Madeira's grote trekpleister voor toeristen.
Gelegen in het zonnige zuiden van het eiland, liggen de huizen dicht tegen mekaar op de hellingen van een brede baai.
Luxueuze hotels, vooral in de wijk Sao Martinho, winkelstraten, restaurants en bars, musea en prachtige tuinen vol bloemen maken deel uit van het aanbod voor een mooie vakantie.
Van de meer dan 500.000 toeristen die jaarlijks Madeira bezoeken, verblijven er meer dan 300.000 in Funchal.
Samen met de 120.000 inwoners, wat een derde van de totale bevolking op Madeira vertegenwoordigt, en bezoekers die met cruiseschepen aanmeren in de haven, betekent dit een enorme drukte.
Persoonlijk hou ik hier niet echt van, maar ik kan begrijpen dat dit voor vele toeristen de ideale vakantie betekent.
Nu, iedereen die vakantie op Madeira doorbrengt, moet Funchal gezien hebben. Zonder Funchal te zien, bent u immers niet in Madeira geweest.
 
Funchal en Monte

Wat je moet gezien hebben in Funchal

Promenade langs de Marina (haven)
Vanaf de Estrada Monumental, met de grotere hotels, langs de haven en de Avenida do Mar, wandel je langs de mooiste gebouwen tot het fort van Sao Tiago.
Hierbij passeer je mooie parken zoals het park van Santa Catarina en zie je de cruiseschepen voor anker in de haven.
Nabij de Marina, concentreren zich de meeste musea, zoals het museum van Christoffel Colombus, het wijn museum en vooral het kunstmuseum 'Arte Sacra'.
Opmerkelijk is hoe de straten allen met kleine lavasteentjes zijn aangelegd. En dit alles, steentje per steentje en met de hand !

Mercado dos Lavradores - De markt van Funchal
De markt is een bekend beeld uit Funchal.
Groenten en fruit worden aangeprezen door lokale boeren en vormen een kleurenpracht.
Bloemenmeisjes worden ze genoemd, maar eigenlijk zijn het al bij al ferme en oudere vrouwen, die in traditionele klederdracht bloem verkopen, waaronder het symbool van Madeira, nl. de Strelitzia.
Op de vismarkt, die in een afzonderlijk deel van de Mercado dos Lavradores een onderkomen vindt, heerst een drukte onder de vissers die hun verse vangst deskundig in moten hakken. Vooral tonijn en een zwarte degenvis gaan over de toonbanken.

De Telefrico - kabelbaan naar Monte.
Met de Telefrico, een moderne kabelbaan ga je 500 meter boven Funchal tot Monte.
Tijdens deze tocht heb je een mooi overzicht op Funchal en dichte bebouwing op de berg.
Met de vele statige quintas heeft Monte een charmant uiterlijk.
In het kerkje, de Igreja Nossa Senhora do Monte, is het graf van de Oostenrijkse keizer Karel I, die gehuwd was met een nicht van koning van Portugal.

Carros de Cesto, een tocht met de toboggan
Onderaan de trappen van het kerkje van Monte, begint de afdaling met de toboggan. Dit zijn rieten manden die op een soort skilatten bestuurd worden door twee Madeirese mannen met typische witte broek, hemd en rieten hoofddeksel.
Ze zijn de toeristische trekpleister bij uitstek. Voor 25 Euro ga je met zijn tweeŽn stijl bergaf langs de straten van Monte. Eens beneden aangekomen, wordt je voor 10 Euro een foto aangeboden van tijdens de tocht.

Het Santa Catarina park
Vindt u het standscentrum van Funchal te druk, houdt u meer van rust en groen, hebt u zin in een wandeling onder de schaduw van de bomen of wil u gewoon een mooi zicht op de baai van Funchal ?
Langs de Avenida do Infante, net naast de Marina (haven) van Funchal (aan het rond punt waar wij ons parkeren), bevindt zich het Santa Catarina park.
Dit goed onderhouden park van 36000 m2 biedt rust met een mooie collectie bomen en bloemen. Bij een terras naast het meer is er gelegenheid voor een drankje. De kleine speeltuin is dan weer leuk voor kinderen.

Wegwijs in Funchal

Via de Via Rapida is Funchal slechts op een kwartiertje rijden van Canico de Baixo, en 20 minuten vanaf de luchthaven in Santa Cruz.
Funchal is groot en het centrum ook vrij druk.
Wie niet in Funchal verblijft, kan het beste de snelweg verlaten aan de afrit van het ziekenhuis (Hopital).
We rijden rechtdoor, voorbij een rond punt, tot helemaal beneden aan het Lido.
Aan de rode lichten (met voor ons Hotel Pestana Carlton Madeira) slaan we links af, langs de 'Avenida do Infante'.
Voor een goeie parkeermogelijkheid rijden we tot aan het rond punt bij de Marina (Haven) waar we links afslaan. Een eindje verderop is een ondergrondse en bovendien goedkope garage.

Klik hier voor een Kaart van Funchal. Op deze gedetailleerde plattegrond vind je alle straatnamen, musea en parken, en indien je je vakantie in Funchal doorbrengt, kan je gemakkelijk de locatie van je hotel terugvinden.

Online reserveren van een hotel in Funchal ?
Klik hier voor een overzicht van hotels, prijzen en reservatie
 

Klik hier voor meer Foto's van Funchal en Monte

 

©2011 Danny Rotsaert