Madeira

Paul da Serra en Rabacal

Het plateau van Paul da Serra ligt op 1500m hoogte en vormt in het Westelijk deel van Madeira zowat de scheidingslijn tussen Noord en Zuid die zich uitstrekt tussen Achada da Cruz tot Encumeada.
Aan de noordzijde van het plateau ligt het eeuwig groene laurissilva.
Door de verdamping boven dit woud, is er hier heel vaak een dichte mist. Ook strakke winden kenmerken het klimaat van dit hoogteplateau.
Paul da Serra heeft lang met Santa Cruz in strijd gelegen voor de uitbouw van luchthaven van Madeira, maar de mist en wind waren een te groot nadeel voor deze regio.
In het gebied, dat zich uitstrekt tussen Achada da Cruz to Encumeada, is er bovendien nauwelijks sprake van bewoning en enkel herders kunnen hier behoorlijk uit de voeten.


Bij de afdaling naar Rabacal Het Jungle Rain Cafe Bij Bica da Cana

Op een tocht langs dit gebied valt de stilte enorm op. Enkel de bel van een koe of de schreeuw van een roofvogel kan hier de rust verstoren.

Bij ons eerste bezoek aan Madeira en Paul da Serra, werden we stil bij het zien van zoveel schoonheid. De natuur en de stilte is indrukwekkend en laat een uitzonderlijk gevoel na.
reeds kort na de bestijging van het plateau, vanuit Achada da Cruz bij Porto Moniz, hebt u reeds vanaf Fonte da Pedra een uniek zicht op het Laurisilva.
Nabij Rabacal wordt dit nog mooier.
Tot 2003 kon men nog met de wagen afdalen tot in Rabacal maar door de smalle weg werd deze onderneming te gevaarlijk. Een afdaling te voet lang de verharde weg is de enige mogelijkheid maar is en blijft een aanrader.
In Rabacal is immers één van de mooiste (en vrij lichte) wandelingen in Madeira, tot 25 Fontes of tot de Risco Waterval. Je wandelt er door een soort jungle-achtige vegetatie en bent er midden in het eeuwenoude tropische woud.

Bij Bica da Cana ontwaart de echte hoogtevlakte met een windmolenpark,
alvorens via Lombo de Mouro een schitterende afdaling richting Encumeada aan te vatten.

Nuttige info :

Op Paul da Serra is géén bebouwing of benzinestation.
Bij een wandeling in Rabacal is het -zoals dit steeds het geval is in Madeira- aangeraden om voldoende drankvoorraad te voorzien. Hou er rekening mee dat weer kan hier ook gans anders zijn dan op andere delen van Madeira.

Tussen Rabacal en Bica da Cana ligt het Jungle Rain Café, een Horeca-zaak.
Het restaurant is ingericht als een jungle en de bewegende apen, olifanten, slangen en leeuwen zorgen voor een geslaagde animatie.
Je kan er terecht voor zowel een snack als een uitgebreide maaltijd.

Topper : Aanbevolen rondrit

Een mooie rondrit is deze vanuit Porto Moniz, via Achada da Cruz naar Paul da Serra en Rabacal.
Zo verder naar Encumeada en afdalen tot Sao Vicente.
Vandaar terug naar Porto Moniz via de kustweg is eveneens één van de hoogtepunten tijdens een vakantie in Madeira.

Aanbevolen verblijf :

Wie voldoende tijd wil om ten volle te genieten van deze rondrit, opteert best voor een verblijf in Porto Moniz of Sao Vicente. Een hotel in Ponta Delgada is eveneens een optie, alsook de Poussada dos Vinhaticos in Serra de Agua of Residencial Encumeada.

Klik voor foto's van Paul da Serra en Rabacal

 

©2011 Danny Rotsaert