Madeira

De Pico do Areeiro

Met zijn 1818 meter is de Pico do Areeiro de derde hoogste top van Madeira.
Deze bergtop wordt bereikt na een 6 km lange klim vanuit Poiso (1413m). De weg loopt in vele bochten omhoog en de afdaling behoort jaarlijks tot één van de klassementsritten tijdens de autorally Vinho do Madeira.
Boven op de berg wordt je beloond met een fantastisch zicht op bergtoppen met rode, gele en bruine rotsen.
Vooral in de voormiddag zijn de vergezichten uitstekend. De Noordzijde van de Pico do Areeiro wordt, door het laurierwoud, vaak in mist en wolken gehuld die later op de dag dalen langs de bergflanken.

Boven op de Pico do Areeiro bevond zich vroeger de gelijknamige Pousada do Pico do Areeiro. Deze is nu echter vervangen door een radarstation.
Vroeger kon je ook overnachten in de pousada, met als doel hier de zonsopgang mee te maken. Naar het schijnt is deze vooral mooi in de winter, wanneer sneeuw de hoogste toppen bedekt. Helaas hebben wij nog niet mogen proeven van Madeira in de winter en nu de pousada definitief vervangen is door het radarstation, lijkt dit echt wel een gemiste kans.


Pico do Areeiro

Vanaf het radarstation start de 6km lange wandelweg naar de Pico ruivo.
Deze 3 uur durende wandeling, is ongetwijfeld de mooiste van Madeira die zonder gids kan afgewerkt worden. Door het 500 meter hoogteverschil en vaak smalle paden is de wandeling enkel voor geoefende wandelaars en mensen zonder hoogtevrees.
Met niet minder dan 5 tunnels, waaronder de 200m lange tunnel door de Pico das Torres, en de vele vergezichten rondom, is dit tevens één van de meest spectaculaire wandelingen op Madeira.

Minder geoefende wandelaars kunnen zich eventueel beperken tot 20 à 30 minuten stappen tot bij Miradouro Ninho da Manta (haviksnest) op hetzelfde traject.

Nuttige informatie :

 • Bij een wandeling naar Pico Ruivo dient u een zaklamp en regenkledij te voorzien.
  Hou er rekening mee dat wolken en mist plots kunnen opkomen.
  Een taxi chauffeur zal u graag oppikken op uw eindbestemming.
   
 • De Pico do Areeiro is vlot te bereiken langs steeds mooie en brede wegen zowel vanuit Funchal, Santana als Santo da Serra.
   
 • Ook voor wie niet graag wandelt is een bezoek aan de Pico do Areeiro steeds de moeite.
   
 • Voor vogelspotters is dit de enige locatie ter wereld waar de Pterodroma Madeira (Madeira Stormvogel) kan gespot worden. Reden trouwens waarom natuurverenigingen zich zo lang verzetten tegen de constructie van het radarstation.
   

Klik voor foto's vanop de Pico do Areeiro

 

©2011 Danny Rotsaert