Madeira

Wandelen op Madeira
Ponta de São Lourenço

Profiel van de wandeling
Beschrijving van deze wandeling
foto's van deze wandeling

Profiel van deze wandeling.

- Type : rotswandeling op een schiereiland tussen 5 en 110 meter boven zeeniveau.
- Afstand : 3,5 km heen en 3,5 km terug.
- Duur : 2,5 uur.
- Moeilijkheidsgraad : gemiddelde wandeling, met enkele fikse hoogtemeters.
- Vertrekpunt : Via de ER 109 Voorbij Caniç richting São Lourenço.

Sommigen zijn verward om het beginpunt van de wandeling te vinden. Daarom deze verduidelijking :
Op weg naar Ponta Sao Lourenco kom je eerst aan de rechterzijde de parking bij Prainha tegen. (Prainha is één van de weinige zandstranden op Madeira). Rijdt hier voorbij, de wandeling begint nog een heel eind verder !
Volgende struikelblok is het laatste rond punt. Daar staat de wegwijzer naar het 'Miradouro'. Niet-wandelaars die Sao Lourenco willen bekijken, moeten daarheen. Om de wandeling te maken, moet je echter de andere afslag nemen.

Op het schiereiland is géén beschutting en kan de temperatuur hoog oplopen. Voorzie een goede zonnecreme en voldoende drinken.
Bij het startpunt staat doorgaans een standje waar een verfrissing kan bekomen worden.

De wind kan hier behoorlijk uitpakken. Heb je geen vaste tred of last van hoogtevrees, dan maak je deze wandeling beter niet of kies voor een windvrije dag.

top

Beschrijving van deze wandeling.

Deze wandeling in het uiterste oosten van Madeira, loopt helemaal tot het einde van schiereiland, Ponta da Sao Lourenco.
Voor velen geldt dit als één van de mooiste wandelingen op Madeira.
Er is de kleurenpracht van de zee en het mooie schouwspel van rotsen die boven de golven uitkopen.
Hoewel Sao Lourenco veel weg heeft van een woestijn, maakt dit gebied deel uit van Natura 2000 en kent het een unieke fauna en flora met ruim 140 plantensoorten en diverse beschermde vogels.
In het omliggende water kan je met wat geluk de beschermde en uiterst zeldzame meditterane monniksrob, familie van de zeehond, zien zwemmen.
Op het eind van de wandeling, tref je bij een kleine oase het bezoekerscentrum Casa do Sardinha, met een expositie over het natuurgebied.

Een volledige routebeschrijving hoef ik niet te geven want er is eigenlijk slechts 1 pad. De wegwijzers onderweg zijn gewoon handig om de nog te leggen afstand te weten.
De wandeling begint met de eenvoudige oversteek van een brede vallei.
Al snel gaat het voortdurend bergop en bergaf over de rotsen van het schiereiland. Af en toe zijn er wat steile punten, maar echt lastig is het niet en telkens je boven komt, wordt je beloond met een uiterst mooi zicht op de zee.
Op het smalste punt is Sao Lourenco slechts enkele meters breed. Je wandelt er metershoog op een met stalen kabels beveiligd pad, met links en rechts de blauwe zee.
Vandaar zie je Casa da Sardinha al liggen en wordt het een vrij vlakke wandeling tot bij de oase.

Liefhebbers beklimmen ook nog de Morro do Furado, waar ze getrakteerd worden op een adembenemend uitzicht. In het Noorden zie je Porto Santo en in het zuiden de Desertas Eilanden.

Bij het huisje met het bezoekerscentrum nodigen een paar bankjes uit voor een picknick, maar liefhebbers zullen vrij snel aangetrokken worden door de zee die iets voor het huis vlot toegankelijk is.
Het is er zalig zwemmen !

top

Foto's van de wandeling

Parking bij Ponta da Sao lourenco
Bij parking staan wuivende palmbomen aan de rechterzijde. Zie je deze bomen niet, dan heb je niet het juiste begin van de wandeling. Keer terug naar het rond punt en neem de andere afslag.

Wegwijzer naar het bezoekerscentrum Casa do Sardinha
Volg de wegwijzer naar het bezoekerscentrum Casa do Sardinha. Dit huisje ligt op het einde van de Ponta da Sao Lourenco.

Wandelpaden op Ponta da Sao Lourenco
De wandelpaden op Ponta da Sao Lourenco zijn duidelijk te volgen.

Schiereiland Ponta da Sao Lourenco
Ponta Sao Lourenco is een schiereiland in het oosten van Madeira. Het is 9 km lang en op zijn breedste punt 2 km breed. Er is nauwelijks neerslag en lijkt een woestijnachtig gebied maar kent niettemin een bijzondere fauna en flora.

De rotsen en zee bij Ponta Sao Laurenco
De rosten en zee bij Ponta da Sao Lourenco zorgen voor een kleurrijk en uniek stukje natuur.

Ponta Sao Loureco
De uitzichten tijdens de wandeling naar Ponta da Sao Lourenco zijn vaak adembenemend en zullen vast een indruk achterlaten.

Wandelaars op het smalste punt van Sao Lourenco
Op dit punt is Ponta da Sao Lourenco slechts enkele meters breed. Wandelaars zien in de verte het Casa do Sardinha opduiken. Hierna wordt het schiereiland vlakker en heb je het lastigste deel van de wandeling achter de rug.

Casa do Sardinha
In het Casa do Sardinha is een expositie met uitleg over de fauna en flora op dit unieke deel van Madeira. Het is een kleine oasa met plaats voor een picknick.

Zwemmen bij Ponta da Sao Lourenco
op het uiterste punt van Sao Lourenco kan je de zee in. Na een wandeling in de vaak blakerende zon is het er zalig zwemmen.

top

 

©2013 Danny Rotsaert