Madeira

Wandelen op Madeira
Wandelroute van Pico do Areeiro naar de Pico Ruivo

Profiel van de wandeling
Beschrijving van deze bergwandeling
foto's van deze wandeling

Profiel van deze wandeling.

- Type : Bergwandeling op grote hoogte met in totaal ruim 700m klimmen en dalen.
- Afstand : 10 km.
- Duur : 5 uur.
- Moeilijkheidsgraad : Zware wandeling, enkel voor geoefende wandelaars.
- Vertrekpunt : De top van de Pico do Areeiro (1818m).

Eten en drinken kan in de pousada bij het vetrekpunt. In de Pico Ruivo hut, zo'n 60 meter onder de top van de berg, zijn frisdranken verkrijgbaar.

Er is een tunnel op deze wandeling. Breng uw zaklamp mee!

Waarschuwing:
Ook in de zomer kan het weer in de bergen van Madeira snel omslaan. Wie hier gaat wandelen doet er goed aan regenkledij en een dikke trui te voorzien.
Maak deze wandeling niet bij te sterke wind.
Enige ervaring met bergwandelen komt goed van pas.

Hier wandelen we van Pico do Areeiro (1818m) naar de Pico Ruivo (1862m) en terug.
Als alternatief kan u vanaf Achada do Teixeira, met een autoparking 270 meter onder de top van Pico Ruivo, klimmen naar de top van deze berg, en vandaar verder wandelen naar de Pico do Areeiro.
Deze route is dan 8km lang, en bij de Pico Areeiro zijn doorgaans voldoende taxis om u terug brengen.

top

Beschrijving van deze bergwandeling.

Deze wandelroute is allicht de mooiste maar ook de lastigste op Madeira.
Ze is uniek omdat ze de hoogste bergtoppen van het eiland met elkaar verbindt, gaande van de Pico do Areeiro (1818m), de Pico do Cidrao (1798m), de Pico do Gato (1780m), de Pico das Torres (1851m) tot de Pico Ruivo (1862m).

Al snel kom je vanaf de Pousada bij de Pico do Areeiro bij het uitkijkpunt "Nino da Manta" (Buizerdsnest). Vanop het platform heb je een uniek zicht op de vallei van Fajãa da Noguiera, Sao Roque do Faial en een groot deel van het centrale berglandschap.
Ook volgelspotters komen op de wandelroute aan hun trekken.
De vallei is een broedplaats voor de Noordse Pijlstormvogel (Puffunis puffinus), en het bergmassief is de enige broedplaats van de Zido Dons-stormvogel (Pterodroma Madeira), die -zoals de Latijnse naam laat vermoeden- een inheemse zeevogel is voor Madeira.

Wie het liever bij een korte wandeling houdt of gewoon eens de benen wilde strekken bij een bezoek aan de Pico do Areeiro, kan hier terugkeren naar het vertrekpunt.

Er zijn twee wandelroutes waarlangs je de Pico Ruivo kan bereiken.
Ofwel kies je er voor te wandelen via de moeilijke route langs de oostzijde van de Pico das Torres, ofwel kies je de gemakkelijkere (en kortere) route langs de westzijde waar tunnels door de berg leiden.
Neem geen risico's en volg de aanwijzingen die je op wandeling aantreft. Ze zijn accuraat en volgen mogelijke verzakkingen van het pad goed op.

top

Foto's van de wandeling

Beginpunt van de wandeling Pico do Areeiro - Pico Ruivo
Bij de radar op de top van de Pico do Areeiro vind je de wegwijzer die de start van de wandeling naar Pico Ruivo aangeeft.

Bergtoppen bij Pico do Areeiro
Reeds vanop de Pico do Areeiro zijn er mooie uitzichten op de toppen van de omliggende bergen.

Wandelaars op Madeira
Deze wandeling is een van de spectaculairste op Madeira. Maak ze enkel bij mooi weer en neem zeker je camera mee zoals de wandelaars op deze foto.

Ninho da Manta, Madeira (Adelaarsnest)
Ninho da Manta, "Het Adelaarsnest" ligt centraal op de foto. Vanaf het platform, waar de gelijknamige roofvogel woonde, heb je de mooiste vergezichten op het eiland.

vallei met wolken op Madeira
Door de wolken heen ligt een diepe vallei. Wandelen op Madeira doe je best zo vroeg mogelijk op de dag. Hoe later, hoe meer wolken en mist zich in deze regio vormen door de aanwezigheid van het laurierwoud in het Noorden.

Wandelroute van Pico Areeiro naar Pico Rivo
De wandelroute van Pico do Areeiro naar Pico Ruivo kent enkele fikse klimmen en eindeloos lijkende trappen. Het pad is (bij droog weer) doorgaans goed begaanbaar maar kent enkele passages waarbij steile afgronden zowel links als rechts van je gapen.
Bij regen kunnen glibberige toestanden zich voordoen en moet je extra voorzichtig zijn.
Enige ervaring met bergwandelen komt in deze regio van Madeira goed van pas, en wie hoogtevrees heeft, bekijkt de bergen beter vanaf de top van de Pico do Areeiro.

top

 

©2013 Danny Rotsaert