Madeira

De Tuinen van Madeira - Een verslag door Paul Binon

Madeira wordt vaak ook wel "het Bloemeneiland" genoemd. Minstens 20 prachtige aangelegde tuinen ondersteunen de overal aanwezige pracht en praal van bloemen en planten. Zeker een 15 tal van deze tuinen zijn gratis of voor weinig geld te bezoeken.

Bloemen waren het hoofddoel van onze trip in 2008, maar we bezochten slechts enkele tuinen. Er is immers overal op Madeira een prachtige flora, zonder daarom in echt aangelegde zones te gaan. Onze trip was 2de helft van de maand mei, zodat heel veel planten op dat ogenblik in volle bloei stonden. Prachtig gewoonweg !

Quinta Magnolia

Wij begonnen met de Quinta Magnolia, een beetje een verouderde en hier en daar ook wat vervallen tuin, met heel veel flora maar relatief weinig Magnolia. De Magnolia die er dan wel staan zijn wel heel groot, met bloemen groter dan ik ooit ergens anders heb gezien. Geheel gratis, leuk voor een rustige avondwandeling, zeker als je in één van de van oudsher eerst gevestigde hotels zit zoals bvb in de Pestana hotels of in Reids.

Jardim Botanico

De Jardim Botanico (Botanische tuin) is een verplicht nummertje, meestal te bezoeken voor 6 euro per persoon, blijkbaar (ook toen wij er waren) af en toe zonder veel reden helemaal gratis. Leuk! De Botanico herbergt iets minder dan 3000 plantensoorten, waarvan ongeveer 400 echt inheemse planten. Die 400 originele planten van bij de ontdekking van het eiland hebben ze netjes bij elkaar gebracht zodat je in één panorama de originele vegetatie van Madeira kan interpreteren. Daaronder de verschillende soorten laurierbomen die een groot deel van de originele vegetatie uitmaakten.

Jardim Botanico Jardim Botanico Jardim Botanico
De Jardim Botanico is wel mooi aangelegd en goed onderhouden, maar je ziet en voelt de enigszins wetenschappelijke achtergrond van deze tuin. De tuin ligt op een steile rotshelling, 200 meter hoog, met een mooi zicht op Funchal. Helemaal boven in de tuin vertrekt een kabelbaan naar Monte (sic, niet te verwarren met de kabelbaan die vertrekt vanaf de waterkant in Funchal). Als je geen hoogtevrees hebt zeker ook heel leuk ritje. Helemaal beneden in de tuin is een park met exotische vogels (veel papegaaien) en wat schilpadden.

Jardim Orquidea

Vanuit de Botanico zou je op wandelafstand in de Jardim Orquidea (Orchideeëntuin) komen. Hihi, wij deden het effectief te voet, volgden de wonderlijke wegwijzertjes van "slechts" 200 meter verder ... maar het zijn 200 steile trage meters ... auto of taxi is toch wel fijner.

De Jardim Orquidea is een privé initiatief, eigenlijk een Orchidee tentoonstelling en kwekerij die je kunt bezoeken. Voor 12 euro kom je er in. Op een voorschoot groot stuk overdekte rotshelling is een fantastische verzameling van zowat alle mogelijke orchideeën samengebracht en perfect gecultiveerd. Voor de liefhebbers van de Orchidee: zeker niet te missen.

Jardins da Quinta Do Palheiro Ferreiro

Echt de mooiste tuin, een ware "must" voor iedere Madeira bezoeker, is de "Jardins da Quinta Do Palheiro Ferreiro" ! Dat was dan meteen ook het florale hoogtepunt van onze Madeira reis, onvergetelijk mooi.

De Palheiro Gardens zijn een beetje moeilijk te vinden, het makkelijkst gaat het vanuit Funchal via de snelweg even richting luchthaven, afrit 13 op de ER101 en dan de kleine wegwijzertjes volgen voor "Palheiro Estate". Je kunt er ook met de bus geraken: bus 36A en/of bus 37, afhankelijk of je voor of namiddag gaat. Je geraakt er ook langs de kleinere wegen door vanuit Sao Gonçalo de weg te volgen naar Camacha, zowat 15 minuten rijden vanuit de oude haven van Funchal.

Jardins da Palheiro Jardins da Palheiro Jardins da Palheiro
Quinta Do Palheiro Ferreiro bestaat nu uit uiteraard de tuinen, het mooie (lekkere) tea house, het knappe 15 holes golf terrein, het 5 sterren hotel en de bloemenkwekerij. Deze laatste is niet vaak te bezoeken. Het golf terrein blijkt bij het hotel te horen, je kunt niet van de tuin in het hotelpark of op de Golf, ze hebben allemaal wel ergens een aparte ingang. Recent nieuw is "Palheiro Estate". Als je wat kapitaalkrachtig bent kan je hier een mooi huisje of appartementje kopen, het Palheiro Yacht mag je dan zelfs gratis gebruiken.

Maar wij kwamen dus voor de bloemen en de planten!

Als je aan de centrale ingang komt vind je een kleine tekst waaruit blijkt dat je daar kan parkeren maar dat je ook binnen kan parkeren, zoals je zelf wil. Klinkt gek, binnen parkeren bespaart je een wandeling van een dikke 10 minuten langs een flinke rij Camelia en Magnolia. Eender waar je wilt gaan parkeren, je moet aan de centrale ingang eerst je tickets kopen aan 10 euro per persoon, maar dat is het dubbel en dik waard.

De tuin werd gestart in de 17e eeuw door ene Sir John Burton Blandy, die er het mooie huis liet opbouwen waar nu de familie Blandy nog steeds zou wonen en die er het grondplan van de huidige tuin liet aanleggen.

Jardins do Palheiro De tuin is in verschillende delen, zoals de "Verzonken Tuin" en de "Vijvertuin". Bij het binnenkomen werden wij echter aangelokt door de zalige zoete frisse geur van veel rozen, heel veel rozen in de omheinde rozentuin. Je krijgt bij het binnenkomen een plannetje met de indeling en de namen van al de stukjes tuin.

Hoe verder en hoe dieper je de tuin ingaat, hoe mooier en hoe beter het wordt.

Je moet zeker afsluiten met naar het Tea House te wandelen want dan kom je door het mooiste en meest verbazende stuk van dit Engels aanvoelende pracht. De geometrische vormen van het aangelegde terrein worden ondersteund door stenen trapjes, watertjes, vijvers, bomen en vooral massa's bloemen in alle mogelijke geuren, kleuren en afmetingen. De waterlelies in de vijvers dienen als stoeltjes voor de dikke kikkers die ons spottend zaten te bekijken.

Het Tea House serveert heel lekkere thee (Earl Grey) en vers gebak uit het aanpalende 5 sterren hotel. Het Tea House fungeert ook als afscheiding tussen de tuin en de Golf en is vanuit beiden bruikbaar. Wij bleven uiteindelijk een grote halve dag in deze pracht en praal van geholpen natuur.

Paul Binon
Mei 2008

 

©2011 Danny Rotsaert