Madeira

Ligging en natuur van Madeira

Geografie van de Madeira archipel

Madeira is een vulkanisch eiland in de Atlantische oceaan, op. ca 1000 km ten zuidwesten van Lissabon, Portugal en 700 km ten westen van Afrika.
Samen met kleinere eiland Porto Santo en de onbewoonde eilanden Salvagens en Desertas maakt het deel uit van de Madeira archipel, een autonome provincie van Portugal.
Met bijna 300000 inwoners en 798 m2 oppervlakte is Madeira het grootste eiland in deze archipel. In feite bevind je, je hier boven op de top van een vulkaan wat meteen de grillige kustlijn en steile hellingen verklaart.

Zandstranden vind je op Madeira nauwelijks.
Hiervoor kan je terecht op Porto Santo. Dit kleine eiland telt nauwelijks 5000 inwoners en is vanuit Madeira bereikbaar via vliegtuig of boot.

De Desertas bestaan uit 3 kleine eilandjes en zijn ontoegankelijk voor het publiek. Deze regio wordt vooral gebruikt als broedplaats voor zeldzame diersoorten en is samen met een groot deel van de omliggende oceaan beschermd gebied.

De Salvagens zijn onbewoonbaar en bevinden zich dichter bij de Canarische eilanden dan bij Madeira.

De unieke natuur van Madeira.

20% van Madeira bestaat uit het Laurisilva (Laurier woud).
Dit woud ontstond in het tertiair en bestreek grote delen van Europa.
Met de ijstijd verdween dit woud in Europa doch door het gunstige klimaat van de Antlantische oceaan kon het woud enkel overleven op Madeira, de Azoren en de Canarische Eilanden.
Hierdoor is het gebied duizenden jaren oud en uniek qua fauna en flora.
Je vindt het Laurisilva in het Noorden van Madeira. Het herbergt bladhoudende bomen zoals o.a. de Til, de tropische Vinhatico (familie van de Mimosa) en de laurierboom.

Vochtige lucht uit het Noordoosten wordt tegengehouden door de hoge bergtoppen en condenseert door het woud. Hierdoor zorgt het voor irrigatie van de gronden en voor waterbevoorrading.
Via levadas, ingenieuze kleine kanaaltjes, wordt het water over de bergen tot het zuiden van zonnige en van nature droge Funchal gebracht.

2/3 van het platteland, inclusief het regenwoud, hoogplateau, bergen en de onbewoonde eilanden (Desertas en Salvagens) zijn beschermd gebied en maken deel uit van het UNESCO wereld natuur erfgoed.

Wie het Laurisilva van dichtbij wil ervaren, dient zeker een levada wandeling te maken.
Ook een aanrader is een bezoek aan Rabacal met een wandeling doorheen een jungle-achtige vegetatie tot 25 Fontes en de Risco waterval

 

©2011 Danny Rotsaert